Recensies

Bundel: “ Abstract bedacht “

Gedichten van Maularia Fist. Pseudoniem van Maurits Sterkenburg (1987 )

Jaar van uitgave: 2014

Deze vierde bundel van de dichter bevat ca. 60 gedichten en  is opgesierd met een eigen ontworpen cover en verrijkt met een aantal passende foto’s van eigen werk.

De titel met het woord abstract er in, veronderstelt in wezen een breed scala aan thema’s. Immers de woordenboeken geven een betekenis aan het woord dat loopt van “ verkort, zakelijk” tot “ theoretisch, bovenzinnelijk en non-figuratief”.

Zijn gedichten raken ook echt aan vele kanten van het bestaan. Het innerlijk van de dichter wordt ontvouwen en ook zijn buitenwereld wordt in dichtvorm weergegeven. Zijn zielenroerselen verschijnen in de verzen in thema’s die een grote variatie kennen. Ook de bespiegelingen die hij ziet in relatie tot zijn omgeving, vertaalt hij in leuke, beeldende en zacht-hoekige verwoordingen.

Dit alles in zeer toegankelijke klanken en vormen die het lezen van zijn gedichten uitnodigend maken om te lezen. Ik wil zeker niet zijn vorm van humor onbenoemd laten die de aantrekkingskracht van het geschrevene voor mij hebben vergroot.

De cover veronderstelt een zekere geslotenheid door de tinten die er aan gegeven zijn. Ook zijn persoonlijke signering laat een vorm zien waarbij ik niet direct aan de geboden inhoud denk.

Echter de inhoud is voor mij een grote openbaring. Ik noem woorden als wijsheid, inzicht, humor en openheid en nogmaals de toegankelijkheid die hij betoont in zijn werk Maar ook de kleurrijke fantasie die hem tot een veelzijdig dichter en mens maakt.

De bundel voegt veel genoegen toe aan mij als lezer en liefhebber van poëzie en is absoluut aanbevelingswaardig.

Sint-Oedenrode, 9-9-2014

Julius Dreyfsandt zu Schlamm,

 

M A U L A R I A   F I S T

G O E D   Z I E K   (recensie over Subtiela Bombastica)

Omdat wij als Veense Peper nu eenmaal bedreven zijn in het recenseren van alles wat los en vast zit, komt onverbiddelijk het moment dat we elkaar moeten recenseren. Ziehier dat moment. DJ 4-Get it recenseert Maularia Fist.

Een leuke klus? Me dunkt van niet. Moet je je maatje hard aanpakken of ophemelen? Moet de recensie aanzetten tot zelf over de shizzle nadenken, of gewoon een goed beeld geven van wat het is?

Dat laatste is natuurlijk onmogelijk, omdat Fist’s stijl zich kenmerkt door onbegrijpelijkheid. Symbolieken, metaforen, woordspelingen en referenties naar zaken waar slechts een beperkt publiek kennis van heeft. Iedereen moet dus zelf de gedichten maar eens goed lezen, en zelf zien wat hij er van maakt.

De titel ‘Subtiela Bombastica’ verraadt al dat je in een achtbaan van tempowissels en emotieve kurketrekkers wordt meegenomen: subtiel en bombastisch. Soms – verrassend genoeg – zelfs tegelijk. Je maakt kennis met Maularia’s gevoelige kant, maar ook met de nietsontziende vuistslagen van bikkelharde maatschappijkritiek en wrede humor.

Bij de verlatijnsing van het woord ‘subtiel’ had ik persoonlijk de ‘e’ weggelaten. Zodat je ‘subtila’ krijgt in plaats van ‘subtiela’. Dan lijkt het net iets minder op een stompzinnig heksje uit een achterlijk kinderboekje (vast geillustreerd door Dagmar Stam of Fiep Westendorp), net iets volwassener. Maar misschien is dat wel een kwestie van smaak.

De bundel kent een paar absolute pareltjes. Zo beschrijft Maularia in ‘Stephan’ een ontmoeting met zijn overleden broer, waarna er, wat de Engelsen ‘closure’ noemen, kan geschieden. Een gedicht waar je even stil van wordt. Een ander pareltje is ‘levenloos Liesje’, waarin er onverbiddelijk wordt afgerekend met de Idols-cultuur en de maakbaarheid van (pop)sterren.

Al met al moet je de bundel gewoon zelf lezen! Doe het, en kom zelf tot de conclusie dat Maularia Fist goed ziek is!

Dit was een recensie door: DJ 4-Get it.

poster bundels aanprijzing2

Oktober 2015 is bovenstaande gedichtenbundel uitgekomen.

Juni 2017 is bovenstaande gedichtenbundel uitgekomen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.